►► ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΌ 10:00 ΕΩΣ 13:00 * ** ►► == ►►
Κοπή Πίτας 2023 στο ATHENSMARRIOTT στις 5 / 2 / 2023 Video Φωτο :
Κοπή Πίτας 2023 στο ATHENSMARRIOTT στις 5 / 2 / 2023 Video :

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΙ;


ΛΕΓΡΑΙΝΑ 10-05- 2020

      Του Γιάννη Βελιώτη 
                                        
Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά ορισμένα πράγματα, απ’ ό,τι ξέρω, είναι απόλυτα λογικά και εφικτά.
Όπως έμαθα ότι το ένα κι ένα κάνουν δύο, χωρίς να  υπάρχει αμφισβήτηση, έτσι γνωρίζω ότι για να υπάρξει τζίρος στην αγορά κάποιος πρέπει να παράγει,  κάποιος να πουλάει κι άλλος να αγοράζει τα παραγόμενα!
Τί  νόημα έχει να παίρνει μια βιομηχανία ή βιοτεχνία δάνειο για αύξηση  παραγωγής  ή επέκταση  δραστηριότητας, όταν  ο κοσμάκης, δηλαδή ο καταναλωτής, δεν έχει λεφτά να  τα αγοράσει; Και στην απλή οικονομία μάθαμε, από την πείρα της ζωής, ότι όταν δουλεύει η αγορά κινείται κι ο ιμάντας που ενώνει όλα τα επαγγέλματα, από παραγωγή, μεταφορά, εστίαση, εγχώριο τουρισμό, κι όλες τις ενδιάμεσες κι ακραίες δραστηριότητες!
Έτσι,  όλοι παίρνουν  κομμάτι από την πίτα. Ο παραγωγός εισπράττει από τον έμπορο,  ο έμπορος  από τον καταναλωτή και το κράτος  από όλους, με τους έμμεσους και άμεσους φόρους, για να ενισχύει τη δυναμική τού συστήματος που λέγεται οικονομία και να συντηρεί όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες του!  
Βέβαια, όπως  στο χτίσιμο ενός σπιτιού το ξεκινάμε πάντοτε από τα θεμέλια για να στηριχτεί  επάνω του  όλο το οικοδόμημα, έτσι και στην οικονομία το θεμέλιο είναι ο μικροκαταναλωτής, όπου μέρα με τη μέρα τροφοδοτεί τη συνεχή κίνηση του τζίρου. Αν κάναμε δέκα χρόνια να βγούμε από την κρίση που μας τσάκισε, ένας μεγάλος παράγοντας ήτανε η αδυναμία του καταναλωτή να πλησιάσει τα παραγόμενα προϊόντα. Το πετσοκομμένο εισόδημά του εξανεμιζόταν στους  υπέρμετρους φόρους,  στις απαραίτητες αυξημένες δαπάνες των ΔΕΚΟ και στις νεοεπιβληθείσες προμήθειες των τραπεζών. Σήμερα δε, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με   αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και  βάλε!
Κύριε Μητσοτάκη, μετά την  συμφορά που μας βρήκε, αν θέλετε σύντομα να ενισχύσετε την οικονομία, τολμήστε και δώστε στον Έλληνα πολίτη αυτό που στερήθηκε τόσα χρόνια, την δυνατότητα δηλαδή, να βγει  από το καβούκι της μιζέριας και της ανέχειας, με τολμηρά ευνοϊκά οικονομικά μέτρα!  Έτσι θα επιτύχετε πολλά περισσότερα από τις γνωστές αναποτελεσματικές μεθόδους, που εφάρμοσαν οι   προγενέστεροι οικονομολόγοι στην δεκαετή κρίση, δηλαδή, στράγγισμα και πάλι στράγγισμα στο εισόδημα του γνωστού στοχευμένου θύματος, δίχως έλεος κι επιτυχία!                             

Γ.Β.