►► ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΌ 10:00 ΕΩΣ 13:00 * ** ►► == ►►
Κοπή Πίτας 2023 στο ATHENSMARRIOTT στις 5 / 2 / 2023 Video Φωτο :
Κοπή Πίτας 2023 στο ATHENSMARRIOTT στις 5 / 2 / 2023 Video :

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή του συναδέλφου Νίκου Καρυστινού



ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
“ΙΣΟΒΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ”



Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ανθρωπότητα απολαμβάνει αφθονίας αγαθών. Ο πλανήτης πνίγεται στα πλούτη. Τα διαθέσιμα αγαθά ξεπερνούν κατά πολλές χιλιάδες φορές τις ανελαστικές ανάγκες των ανθρώπινων πλασμάτων.
Αλλά οι ανοιχτοί τάφοι μεγαλώνουν.
Οι τέσσερις ιππότες στην Αποκάλυψη της υπανάπτυξης είναι η πείνα, η δίψα, οι επιδημίες και ο πόλεμος. Κάθε χρόνο εξοντώνουν περισσότερους άντρες, γυναίκες και παιδιά από όσους το σφαγείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε έξι χρόνια. Για τους λαούς του Τρίτου Κόσμου ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος διεξάγεται τώρα.
Κάθε μέρα στον πλανήτη περίπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, ή τις άμεσες επιπτώσεις της πείνας. 826.000.000 άτομα υποφέρουν σήμερα από χρόνιο και βαρύ υποσιτισμό.
Οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν από αυτό που ο FAO (Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία) αποκαλεί έσχατη πείνα.
Κάθε 7 δευτερόλεπτα πεθαίνει στη γη από πείνα ένα παιδί κάτω των 10 ετών.
Χωρίς κατάλληλες τροφές σε αρκετή ποσότητα ένα παιδί κάτω των 5 ετών θα υποστεί μόνιμες βλάβες. Χωρίς τροφή τα εγκεφαλικά τους κύτταρα υφίστανται ανεπανόρθωτες βλάβες. Ο Ρεζί Ντεμπρέ αποκαλεί αυτά τα μικρά παιδιά "σταυρωμένα εκ γενετής".
Η πείνα και η χρόνια κακή διατροφή αποτελούν κληρονομική κατάρα: κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες βαριά υποσιτιζόμενες φέρνουν στη ζωή δεκάδες εκατομμύρια παιδιά ανίατα ιατρικώς. Όλες αυτές οι υποσιτιζόμενες μητέρες, οι οποίες εντούτοις φέρνουν ζωή στον κόσμο, θυμίζουν τις κολασμένες γυναίκες του Σάμουελ  Μπέκετ, που "γεννούν μόνες μέσα σε τάφο...Το φως λάμπει για μια στιγμή και έπειτα ξανάρχεται η νύχτα".
Η εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από πείνα πραγματοποιείται με έναν παγερό ρυθμό, κάθε μέρα και σε έναν πλανήτη που ξεχειλίζει από πλούτη.
Με το σημερινό επίπεδο των μέσων αγροτικής παραγωγής, η γη μπορεί να θρέψει άνετα δώδεκα δισεκατομμύρια ανθρώπους, με άλλα λόγια μπορεί να προσφέρει σε κάθε άτομο τροφή ισοδύναμη με 2.700 θερμίδες ημερησίως.
Η εξίσωση είναι απλή: όποιος έχει χρήμα τρώει και ζει, όποιος δεν έχει, γίνεται ανάπηρος ή πεθαίνει.
Η παρατεινόμενη πείνα και ο χρόνιος υποσιτισμός είναι έργο ανθρώπων. Οφείλονται στην δολοφονική τάξη του κόσμου. Όποιος πεθαίνει από πείνα είναι  θύμα δολοφονίας.
Τα αρπακτικά είναι η κύρια μορφή της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς, η απληστία του οποίου είναι ο κινητήρας της. Συσσωρεύει χρήμα, καταστρέφει το κράτος, αφανίζει την φύση και τα ανθρώπινα πλάσματα.
Οι μισθοφόροι του Δ.Ν.Τ. είναι σε κάποιο βαθμό οι πυροσβέστες του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Αλλά όταν τους δίνεται η ευκαιρία δεν διστάζουν να γίνουν πυρομανείς...
Μια νέα πλανητική κοινωνία πολιτών, δεμένη με μια μυστηριώδη ακαθόριστη αδελφοσύνη, ξεπροβάλλει από τα ερείπια του κράτους-έθνους. Αμφισβητεί εκ βάθρων την αυτοκρατορία των αρπακτικών. Οργανώνει την αντίσταση. Αποτελείται από μια πληθώρα μετώπων άρνησης. Αυτοί  οι αγώνες γεννούν μια τεράστια ελπίδα.
Ο Χοσέ Μαρτί έγραψε: "Es la hora de los hornos/ Y solo hay que ver la luz" (Είναι η ώρα των καμινιών/και εμείς πρέπει να κοιτούμε μόνο το φώς τους).

Απόσπασμα από το βιβλίο Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου και οι νέοι κοσμοκράτορες του Ζαν Ζιγκλέρ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ